VAN BOTERVORMEN EN MESSENSLIJPERS …
In elke hedendaagse keuken vind je tientallen huishoudvoorwerpen. Dat gaat van een eenvoudig aardappelschilmesje tot ingenieuze microgolfovens met ingebouwde grillfuncties. Maar eigenlijk is dat nooit anders geweest. Ook vroeger maakte de mens gebruik van alle mogelijke kleine en grote voorwerpen om het leven in de keuken iets makkelijker en aangenamer te maken. Sommige van die voorwerpen zijn allang verdwenen, andere hebben de tand des tijds doorstaan en nog andere verdwijnen maar verschijnen dan plots weer in een licht gewijzigde vorm aan de oppervlakte. In dit artikeltje willen we twee van die voorwerpen belichten.
|
Het eerste voorwerp is een vreemdsoortig houten toestel. Het bestaat uit een lange plank van zo’n zestig centimeter met onderaan een houten bakje. Bij een bezoek aan het museum zijn er maar zelden mensen die dit voorwerp nog (her)kennen. De meest merkwaardige pogingen tot verklaring gaan van een bakje om speelkaarten in te bewaren tot een recipiënt voor spaghetti. De meeste mensen laten zich echter misleiden door het feit dat het voorwerp hangt. En daar zit hem net het verschil. Alhoewel dit merkwaardige plankbakje in de keuken aan de muur hing, moest je het voor gebruik van de muur halen en plat op de tafel of het aanrecht leggen. Ik heb het mijn grootmoeder nog sporadisch weten gebruiken. Ze woonde op de Mechelsesteenweg naast de ijzerwinkel die ze vroeger zelf uitbaatte en verbleef als het ware tussen de huishoudtoestellen.
Het toestel in kwestie is een messenplank of een messenschuurplank. In het bakje bevond zich wit zand. En wanneer de messen bot stonden, dan werd het hele geval horizontaal op de tafel gelegd. Het zand uit het bakje werd op de lange plank gestrooid en mijn grootmoeder wette zo de messen die ze dagelijks gebruikte. Een handig voorwerp in het dagelijks gebruik. Ook en vooral omdat de scharensliep natuurlijk niet dagelijks zijn ronde deed.
Van ditzelfde voorwerp bestaat er nog een variant. De vorm was hetzelfde, maar de houten plank was bedekt met polijstleer en in het bakje zat een schuursteen. Bij gebruik werd de steen over de beklede plank gewreven, waardoor er steengruis loskwam. Dat gruis had dan dezelfde functie van zand, zodat de gebruiker zijn messen weer blank kon schuren.
Onze messenplank is natuurlijk allang in onbruik geraakt. Je zult nu wel in elke hedendaagse keuken een moderner voorwerp vinden, een messenslijper of zelfs een wetstaal zoals de meeste slagers gebruiken. Voor geen geld vind je dat zelfs in de meeste zaken. Maar nog goedkoper is die goede oude methode om je roestige messen in de tuin een paar keer in de grond te steken. Je zult verbaasd staan van het resultaat.
|
Van ijzer en staal maken we een kleine overstap naar boter. Bij de gebruiksvoorwerpen vind je ook twee botervormen met ingewerkte stempel. In principe een heel eenvoudige vorm om de boter te versieren. Zo’n botervorm is te onderscheiden van een boterstempel. Een dergelijke stempel heeft ongeveer dezelfde functie als een zegelring. Met de stempel wordt gewoon een afdruk in de boter gemaakt.
|
De twee vormen in het museum zijn duidelijk verschillend. Het ene werktuig is een gewone houten recipiënt. Op de bodem van de houten kom zijn er versieringen aangebracht. De kom wordt gevuld wanneer de boter zacht is. Soms wordt er ook wat bloem in gestrooid, opdat de boter niet aan de wanden van de kom zou kleven. Wanneer de boter dan stijf is, kan ze uit de vorm worden gehaald door de kom omgekeerd uit te kloppen waardoor de versierde kant van boven komt te liggen.
Het tweede model is iets ingewikkelder, maar net daarom een stuk makkelijker in gebruik. In de vorm is er onderaan een beweegbaar plaatje dat met een staafje door de bodem gaat.
|
Aan de bovenkant van het plaatje is de versiering aangebracht. Je kunt met deze vorm makkelijk het gevormde boterklompje uit het kommetje duwen.
Je zou kunnen denken dat ook dit voorwerp niet meer van deze tijd is. Boter komt niet meer “van de boer” of de melkboer, maar we halen ze uit de supermarkt. Al dan niet koelkastsmeerbaar. En naast goeie boter (een merkwaardige Brabantse uitdrukking die eigenlijk inhoudt dat er ook slechte boter zou bestaan) hebben we ook alle mogelijke andere vormen van margarine en andere gezond makende smeersels voor onze dagelijkse boterham.
En toch. En toch. Meer en meer zie je in het betere restaurant weer schaaltjes boter met een stempeltje verschijnen.
|
|
De mensen vinden het leuk en denken dat onze TV-koks weer eens iets nieuws hebben bedacht, maar zoals zo vaak gaan ze alleen maar verder op bestaande tradities en gebruiken die – na een slapend-sluimerend bestaan – plots weer aan de oppervlakte komen en dan vaak als vernieuwend worden bestempeld.
Al die gebruiksvoorwerpen van vroeger lijken op die manier toch weer aan de oppervlakte te verschijnen. Vroeger gingen we gewoon naar de ijzerwinkel, maar nu kun je ze gewoon in een moderne versie in vele andere winkels halen. In hun originele toestand kun je ze altijd nog wel komen bewonderen in het museum. Misschien ontdek je er nog wel andere leuke dingen, waarvan je dacht dat ze splinternieuw zijn, maar die eigenlijk al eeuwen worden gebruikt.
Guy Theys
HOME
|